Faciliteren van processen

01.

Faciliteren van goede gesprekken en besluitvormingsprocessen
(Deep Democracy)

Wat is Deep Democracy?

In 2019 heb ik level 1 en 2 van Deep Democracy gevolgd bij House of Deep Democracy, the school en werd meteen gegrepen door deze methode die helpt bij het omgaan met gedoe en conflicten. Inmiddels zijn ook level 3 en 4 afgerond, met aandacht voor polarisatie en conflict en je eigen rol als gespreksleider.

Jitske Kramer beschrijft in haar boek Deep Democracy: de wijsheid van de minderheid hoe besluitvorming op basis van deze principes werkt. 

Ze beschrijft vijf stappen. Als eerste wordt iedereen uitgenodigd om zijn of haar invalshoeken te delen. Zonder discussie en onbevooroordeeld. De volgende stap is actief op zoek gaan naar een alternatief, anders dan de consensus. Ook al wil een meerderheid tot besluitvorming overgaan, er wordt expliciet gevraagd naar andere ideeën. Aansluitend wordt het alternatief verspreid door te vragen wie zich erin herkent. Bij een duidelijke meerderheid wordt vervolgens de wijsheid van de minderheid toegevoegd. Je vraagt de personen die hebben ‘verloren’ wat ze nodig hebben om met het meerderheidsbesluit mee te gaan. Als laatste wordt de onderstroom ingedoken en tegenstellingen en emoties onderzocht om vervolgens tot oplossingen te komen. Dit is waar deep democracy daadwerkelijk het conflict opzoekt.

Meer informatie

Stel dat je denkt: “ik zit met een probleem en (misschien) is dit wat er nodig is!”, neem dan gerust contact met mij op. Dan kan ik er nog meer over vertellen en bijvoorbeeld een workshop hierover geven of een goed gesprek faciliteren.

Op thedialoguehunters.com  en humandimensions.nl is nog veel meer informatie te vinden over Deep Democracy.

Ben jij ook geïnteresseerd geraakt in Deep Democracy? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden hiervan te bespreken.

02.

Faciliteren van samenlevingsprocessen

De Nieuw Route

Een aantal jaren geleden heb ik kennis mogen maken met De Nieuwe Route van Anke Siegers. Het is een kanteling in denken, organiseren en doen die leidt tot een gelijkwaardige samenwerking tussen cliënt en organisatie, inwoners en overheid, leefwereld en systeemwereld. Ik ben getriggerd geraakt door deze andere manier van werken. Geen plannen meer maken VOOR mensen, maar met de mensen die ervan wakker liggen. 

Opleiding Community Processing

Naast dat ik me verdiept hebt in eigenaarschap, regie en verantwoordelijkheid, heb ik ook deelgenomen aan de opleiding Community Processing in november 2018. In deze opleiding heb ik geleerd hoe ik samenlevingsprocessen kan begeleiden en ervoor kan zorgen dat de mensen die van een probleem wakker liggen samen een gedragen plan kunnen maken. Dus misschien weet u wel een probleem, waar mensen van wakker liggen. Bijvoorbeeld in het kader van de omgevingswet of in het sociaal domein?

Neem dan contact met mij op, dan kan ik er meer over vertellen hoe dit in zijn werk gaat. Kijk voor meer informatie ook eens op www.samenlevingsproces.nl

Hi,

Ik ben Marieke. Ik ben pionier, verbinder en deins niet terug voor een verandering. Ik werk met veel passie in het sociaal domein, waar een grote opdracht ligt tot een ware transitie. Ik geloof dat we leven in een tijdperk van verandering en daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Ik wijk met liefde af van gebaande paden en kijk dan naar de werkelijke oplossing voor een probleem.

Marieke

Marieke Jongman maakt gebruik van cookies om content te personaliseren en om websiteverkeer te analyseren.